MaciHadsereg
méhészet, ahogy mi csináljuk
30%-kal kevesebb méz Portugáliában
Kategóriák: Általános, Külföld

Előre leszögezem: csak mert a Kárpát-medencében nem ígérkezik túl fényesnek az idei méhész-év, még nem örülök az olyan híreknek, mint ez a mostani is. Inkább csak a magunk megnyugtatására és tájékozódás gyanánt olvasgatok – és teszek közzé – híreket a nagyvilágból. Még véletlenül sem szeretném, ha a szomszéd tehene, vagy jelen esetben méhe elpusztulna.

A portugál Országos Méhészeti Szövetség (FNAP -  National Beekeeping Federation) elnöke egy múlt heti mézvásáron közzétette az ez évi számokat, amely szerint a méztermelés Portugáliában idén 30%-kal csökkent. A legtöbben az aszályt és a különösen hideg tavaszi időjárást okolják. Az ország legjelentősebb méztermelője, az Algarve, helyenként 80%-os visszaesést is jelentett. Az alacsonyabban fekvő területeket komolyan érintették az időjárás problémák, a magasabb, hegyi területeken normális hozamról számoltak be a méhészek.

A szövetség Portugáliában 17 000 méhészt és 600 000 méhcsaládot tart nyilván.

Nekem ez a 17 ezres szám kicsit alacsonynak tűnik az itthoni viszonyokhoz képest… A 30% pedig? Egy csöppet elmaradtam a hazai irodalom olvasgatásával. Lehet, hogy már jelentek meg évértékelő tanulmányok a magyar számokról? Nálunk Nógrádban még javában hordják a méhek a szolidágót, de az “igazi” méhészek már augusztustól a beteleltetésről beszélnek. Az pedig a szezon végét jelenti. No, majd nyitva tartom a szemem, hogy idehaza mennyi is az annyi.

Szólj hozzá!